India Pale Ale Norwegia Piwne Freaki

Norweski craft z rybiej łuski

Norweski craft z rybiej łuski

Do dziś myślałem, że Norwegia to kraj, w którym mieszkańcy nie tylko jadają na obiad kamienie od curlingu i popijają to topionym śniegiem. Okazuje się, że jeśli już nawet uwarzą coś z tego śniegu, to potrafią dodać chmiel zamiast łusek łososia. Jak widzicie, człowiek uczy się przez całe życie, a dodatkowo, gdy pije dobre piwo, to uczy się szybciej. Otóż sponsorem dzisiejszej lekcji jest browar Lervig Brewery z Norwegii, a bezpośrednim katalizatorem zdobytej wiedzy jest piwo o jakże oryginalnej nazwie Galaxy IPA. Widać, że tamtejsi spece od nazywania piwa, byli na szkoleniu u naszych Doctorów brwiów, bo używają dla swoich single hopów równie skomplikowanych nazw (choć nikt nie mówi, że to akurat źle, bo z wejścia wiemy o co w piwie chodzi).

Piwo z kraju gdzie słońce nigdy nie zachodzi, a niedźwiedzie polarne jeżdżą metrem pieni się bardzo przyjemnie, a piana w postaci białych gęstych kożuchów utrzymuje się przez właściwie całą degustację (dodajmy, że dość krótką, gdyż butelka miała 330ml). W zapachu czuć dwie rzeczy, mega mocny grejpfruit i walczący z nim alkohol. Nie wiem dlaczego to piwo tak mocno podśmierduje alkoholem, ale wkurzało mnie to przez całą degustację. Zatkanie nosa nic Wam nie da, bo alkohol wyłazi również w smaku. Drożdże popracowały w piwie bardzo mocno, gdyż jest ono bardzo wytrawne, by nie powiedzieć wodniste. Pijąc je odniosłem wrażenie, że piję lagera o mocno grejpfrutowym smaku dodatkowo podbitego alkoholem. Nie doświadczyłem w Galaxy IPA żadnej pełni, ani złożoności. Goryczka jest potężna, lecz również jak całe piwo, jednowymiarowa. Na szczęście grejpfrut smakowy, z grejpfrutem goryczkowym dzielnie zwalczają tę nieprzyjemną alkoholową tendencję. Nie chciałbym narażać się Norwegom, bo może kiedyś zechcę pojechać do nich robić na platformie wiertniczej. Ale chyba w najbliższym czasie z platoformy (wiertniczej 😉 nici, bo w podsumowaniu muszę napisać, że to piwo jest po prostu bardzo słabe. Nie polecam.

_DSC0597-2

 

Browar: Lervig Brewery (Norwegia)

Styl: IPA

Wysokość ekstraktu: nie podali

Zawartość alkoholu: 6,5%

IBU: 100

Barwa: Bursztyn. Klarowne

Temperatura: 14 st

avatar
Napisane przez

Majk