Na Jurze Piwne Freaki Pszeniczne

Co Wy pieprzycie?

Co Wy pieprzycie?

Jak to co? Pszenicę pieprzymy! Z takim o to sloganem na ustach Browar na Jurze uwarzył Amerykańską Pszenicę. Piwo dość innowacyjne, bo jest ot piwo pszeniczne, chmielone amerykańskimi chmielami, ale to akurat już było. Ekipa z NaJurzy 😉 postanowiła dodać do piwa mielonego pieprzu. Czy pieprzny eksperyment się udał?

Im cieplej na dworze, tym bardziej chce mi się pieprzyć. W takim sensie, że „pieprzę wszystko i idę na piwo”. Idąc tym tokiem myślenia otworzyłem Amerykańską pszenicę. Zajebista barwa piwa! Coś jak sok ze świeżo wyciskanych pomarańczy. Dokładnie tak samo jak sok z pomarańczy to piwo jest zmętnione. Piana jest jak na pszenicę niska, ale pal sześć. Kolor robi taką robotę, że piana mogłaby być na minusie, a i tak piwo to ma świetny wygląd.

W zapachu jest równie świetnie. W końcu trafiłem na piwo pszeniczne, gdzie słód nie zdominował chmieli. Mamy tutaj całą gamę owoców cytrusowych, mamy lekką żywiczność. I.. uwaga… czuć pieprz! Delikatnie wierci w nosie w fajny sposób kontrując cytrusowe aromaty. Nie mogąc doczekać się spróbunku wziąłem pierwszy łyk. Cytrusy z posmakiem jakiegoś białego owocu. Może to melon? Lekko mdławy owoc jest idealnie przyprawiony pieprzem, a wszystko dopełnia bardzo fajna, delikatna, lecz dobrze zaznaczona goryczka. Piwo mogłoby być delikatnie mocniej nasycone, tak by bąbelki podszczypywały język do spółki z pieprzem. Dałbym wtedy notę 104/100 😉 Świetne piwo, w którym pieprz użyty został zgodnie ze swoim przeznaczeniem, czyli delikatnie przyprawił piwo w smaku i aromacie. Także. Pieprzcie to i idźcie na piwo.

_dsc0547

 

Browar:  Browar na Jurze

Styl: American Wheat

Wysokość ekstraktu: 13,1

Zawartość alkoholu: 4%

IBU: 

Piana: Niziutka, lecz dośc trwała

Barwa: Sok ze świeżych pomarańczy. Dosłownie

Temperatura: Wyjęte z lodówki na czas odpisania na kilka maili i wlane do szkła

avatar
Napisane przez

Majk