Newsy piwne Marzec 2016

30.03.2016

Pracownia Piwa w natarciu. Browar zabutelkował same rarytasy. Mr. Hard, to Barley Wine, Mr. Hard’s Rocks Peated, to Imperialny Stout wędzony torfem, Mr. Hard’s Rocks Milk, to Imperialny Stout z dodatkiem laktozy. Natomiast Hey Now Wheat Wine, to wariacja na temat pszenicznego Barley Wine. Wyczuwam kolejną bijatykę pod sklepami z piwem.

pracownia


„Dr. Octopus”. Nowe piwo z Browaru Kraftwerk. Uwaga, uwaga. To American Barley Wine. Kawał piwa. 21 Blg, 9,2 % alk. Chmielone po amerykańsku. PS. Świetna linia etykiet od ekipy ze Śląska.

octopus


Piwne Podziemie w kolejnej kooperacji. I tym razem współkooperantami są mega dobrzy i uznani zawodnicy, mianowicie to Browar Trzech Kumpli. Dzieckiem wspólnego warzenia jest „Tripadelic”, czyli American Tripel. Połączenie klasyki i amerykańskiego chmielu. Oj, będzie się działo w tym piwie.

trz

29.03.2016

Warszawsko Wiedeński Lager od Browaru Maryensztadt. Jak ekipie ze Zwolenia pójdzie z klasycznym i delikatnym stylem? Chmielone Iungą i Saaz’em. W zasypie słód, a jakże, wiedeński. Premiera piwa na łódzkich Piwowarach.

warszawsko


Kto nie pił, ten wypić musi. Jedno z fajniejszych piw 2015 roku powraca. Browar Birbant przywiezie to piwo na Beer Geek Madness 4. Już w ten weekend.

dr ipa


„Chmielum Polelum”, czyli pszeniczne imperialne India Pale Ale z Browaru Piwowarownia. Browar chwali się, że piwo złoi Wam języki goryczką na poziomi 100 IBU. Dodatkowo piwo ma być aksamitne i gładkie, bo w zasypie obecne są płatki owsiane. Czekamy.

chmielum


Lager Dortmundzki z Browaru Tenczynek.

tenczy


Browar Hopium nie śpi. Tam się nigdy nie śpi. Tam się warzy. Non stop. Bez przerwy. W Polskę rusza „Double sweet stout”, czyli Violetta Vanillas. 15 Blg, 5% alk, 20 IBU.

violetta


Dwa nowe piwa z Browaru Profesja. Pierwszym z nich jest „Kamerdyner”, czyli Ekstra Special Bitter. 13,2 Plato, 5,5% alk, 41 IBU. Może nuda, może nie. Spróbujemy, zobaczymy. Drugie piwo to „Dudziarz” (czy to legalna nazwa?), którego nazwa stylu mnie przeraża – „Strong Scotch Ale” 20Blg, 9,6% alk, 27 IBU.  W Polskę ruszyła również kolejna warka „Rzeźnika”, czyli „dzikiego” Red Ale. Dobre piwo. Dodatkowo, na fanpejdżu browaru można zagłosować w ankiecie, wybierając motyw na „profesjowe” koszulki.

kamerdyner

dudziarz


Czekali, czekali i się doczekali. Imperialna wersja Smoky Joe od AleBrowar. Aż się boje. Piwo zadebiutuje na Warszawskim Festiwalu Piwa. „Asfalt w płynie”, jak to mądrze ktoś gdzieś napisał.

smoky


Kwaśny dzikus od Browar Pinta. „Table Brett” to interpretacja słowa taboret. 9% ekstraktu, 3% alkoholu. Jasne piwo, stołowe. Dostępne będzie już na stołach w Zaklętych Rewirach na BGM4.

table


Święta, Święta i po Świętach. Browar Setka nie śpi. Single Hop Pils na chmielu Citra. Brawo. To może być świetne piwo na zbliżającą się wiosnę.

citro

24.03.2016

Pamiętacie piwo Rye RIS z Browaru Stu Mostów? Okazało się, że ekipa z wrocławskiego browaru upchnęła to piwo do beczek po Bourbonie. Efekt upchnięcia poznamy już na początku kwietnia.

rye ris


„My name is IBU. 1000 IBU”. Gruba rura. Imperialna IPA, 19 plato, 8,1 % alk, IBU 1000, albo i więcej. Tak się będzie bawiła BroKreacja na BGM4.

ibu


Nowe piwa od Fabrika Rara, czyli mistrzów łaczenia piwa z herbatą. Oatmeal stout z dodatkiem ręcznie prażonej nad ogniem herbaty i leczniczych grzybów? Proszę bardzo. A może Witbier z zieloną herbatą? Nie ma sprawy. Tak tak. Takie cuda od Fabrika Rara. Juz na BGM 4.

fabrica

haik


Coraz ciekawsze piwa od Pracowni Piwa. Wspólnie z holenderskim Kompaan Bier Pracownia uwarzyła imperialna wersję piwa Grodziskiego. 18 Plato, 8% alkoholu, IBU 30. Premiera na Warszawskim Festiwalu Piwa.

imperial

23.03.2016

Nowe piwo z Browaru Roch. Kolejnym koniem w ich konnej serii piwnej jest „Balios”, czyli koń Achillesa. Piwo to Black IPA, ale kompletnie nie wiem co oznacza dopisek Forest Bomb? Że żywica? Leśne jagody? Etykieta tego nie wyjaśnia.

roch


„Puszczyk Białowieski” to milk stout. Piwo górnej fermentacji z dodatkiem laktozy. 14 Blg, 4,9% alk, IBU 31, chmielone Marynką. Nowe piwo z Browaru Markowego.

puszczyk


Dawno nie było u nas Browaru Kraftwerk. „Easy Rider” to lekkie American Pale Ale. Piwo uwarzone w wyniku traumatycznych wspomnień po wylądowaniu busem w rowie. Nikomu nic się nie stało 😉

kraft


Browar Zakładowy nie śpi. Cieszy mnie to, bo kibicuje chłopakom całym sercem. Światło dzienne ujrzały dwa nowe piwa: „Po robocie” oraz „Fajrant”. Pierwsze piwo  to wędzony porter chmielony wyłącznie polskimi odmianami chmielu, drugie natomiast jest sesyjną ipą chmieloną chmielami Equinox i Chinook (fota dziabnięta z Piwnego Lublina).

zakła


Dwa świetnie zapowiadające się piwa z Browaru Artezan. „Transformator” oraz „Kazimierz”. Etykiety mówią same za siebie.

trans kazi

Nowość z Browaru Bierbant. Fresh IPA. Browar chwali się na grafice swoim hopsbanntem. Będzie chmielowo 🙂

bir


All Ryed! 14 Plato. Żytni india lager uwarzony wspólnie przez estoński Tanker Brewery i Browar Pinta. Premiera piwa w Tallinie, a w Polsce na Warszawskim Festiwalu Piwa. Czekam.

pinta

22.03.2016

O piwie 90 minut na godzinę już pisałem kilka dni temu. Browar Reden odkrywa swoje drugie piwo uwarzone specjalnie na Beer Geek Madnees. 19 Plato, dwucyfrowy procent alkoholu. Imperialny koźlak dofermentowany szampańskimi drożdżami „Perlage” ze słodami wędzonymi w zasypie. Co to za cudo? Odwiedźcie chłopaków na stoisku podczas BGM4!

reden


Browar Dukla mieli, gniecie, obiera i myje. Owoce myją i mielą. Do piwa wrzucają. Świeżutkie. Powstanie West Coast IPA. Premiera na Warszawskim Festiwalu Piwa.


Świetnie zapowiadające się piwo z Browaru Nepomucen. Pils chmielony polskim chmielem Tomyskim. Cieszy fakt, że dzięki piwnej rewolucji, do łask wracają klasyczne, polskie chmiele.

tom


Na profilu Warszawskiego Festiwalu Piwa pokazała się mapka z rozmieszczeniem stoisk wszystkich browarów i wystawców. Będzie się działo.


W czasach, gdy Antoni jest w rządzie, to brawa za jaja i odwagę. Nowe piwo z Browaru Bazyliszek. „Pancerna Brzoza” to Birch Amber Ale. 14,2 Blg, 5,4% alk, IBU 43.

brz

21.03.2016

Chcecie spróbować nowych piw z Browaru Wrężel i akurat na początku kwietnia będziecie sobie żartowali w Łodzi? no to wbijajcie. 2 kwietnia w pubie „Z innej beczki”. Do wypicia nowości: „Aframon Saison” oraz „Saison IPA”. Ja niestety muszę poczekać na butelki.

premier


Nowe piwo z Browaru Pavlacz. „Chmielovec” to klasyczna IPA, chmielona Equinoxem z ostatnich zbiorów.  15,5 Blg, 6% alk, 60 IBU.

chmiel


Jedno słowo, trzy znaki. Trzeciego nikt nie dopił. „J23” powraca. Browar Jabłonowo pochwalił się powrotem „polskiego barley wine”. 10% alkoholu. Łoł, łoł, jakby to ujął pieseł.

23


Za dużo siedzimy w piwnicy. Umknąło nam, że na piwnej mapie pojawił się nowy browar. Browar Pustynny. Pierwsze piwo to English Desert Ale, czyli piwo z dodatkiem piasku. Piasek podobno przywieziono Kamazami  do browaru wprost z Pustyni Błędowskiej. Spoko. Powodzenia i samych udanych piw.

dre


Pierwszym browarem, który zaadoptowal krośnieńskie „niu ipa glass” jest Browar HopKins. Jak Wam się podoba?

krosn


Nowe piwo z Browaru BrewKlyn. Grafik nadal płakał jak projektował etykietę, ale już samo piwo mnie zaciekawiło. Żytnie grodziskie. 10,6 Blg, 4,3% alk. A do tego ta nazwa: „Żytnie wędzidło”. Dlaczego nie wędzidełko? 😉 😉 Spróbuję.

brew


Pierwszy raz w Polsce piwo nowofalowe poszło w puszki. Browar Zamkowy w Cieszynie pochwalił się właśnie ślicznymi puszkami cieszyńskiej Double IPA. Ciekawe, czy to początek większego trendu (raczej nie;) )

fala

18.03.2016

Nowe piwo z Browaru Raduga. IPA z dodatkiem zielonej herbaty sencha  i japońskiej wiśni. Nie wiem co to znaczy i z czym to się je, ale spróbuję na pewno. „My Geisha” w stylu Japanese Cherry TeaPa.

geissz

17.03.2016

Pracownia Piwa ostatnio często w kooperacjach. Chwali się. Tym razem Krakusy warzą Porter. Wspólnie z Browarem Podgórz. Do browaru wpadł Łukasz Jajecznica z Podgórza. Może być świetne piwo.

prac


Po smacznej „Susce”, czas na „Blankę”. W piątek, 18go w Krakowie odbędzie się premiera najnowszego piwa Browaru Piwojad. Witbier’a uwarzonego z wykorzystaniem niesłodowanej pszenicy, dodatkiem rumianku, kolendry indyjskiej oraz skórki gorzkiej i słodkiej pomarańczy. 13 Plato, 5% alk. Suska była naprawdę pysznym piwem. Mam nadzieję, że tutaj będzie podobnie.

blanka


W Browarze Zakładowym jest dobrze. Chłopaki sprzedali wszystkie piwa do poniatowskich warzywniaków, a że żyć z czegoś trzeba, to wymyślili biznes zapasowy. Wzięli się za odklejanie etykiet i mycie butelek dla piwowarów domowych. Zacny biznes. Podobno rozlewają przy okazji kolejne warki „Bumelanta” i „Pierwszej zmiany”, ale to niepotwierdzone info.

zakl


Browar Artezan chwali się grubymi rzeczami. Na Warszawski Festiwal Piwa ekipa szykuje aż cztery piwa leżakowane w beczkach.

art


Nowe piwo z Browaru Jana. „Al BAM” to żytnia IPA 15 Blg, 6,4% alk. Żyto w piwie to my lubimy.

albam


Kolejne piwo wypuszcza również Browar AntyBrowar. „ANTYlopa” to Imperial Ameican India Pale Ale. 20 Plato, IBU 80, alk. obj. 8,6%. Piwo powoli rusza w Polskę.

antylopa


Nowe piwo z Browaru Haust. Dry Stout o wdzęcznej nazwie „Snotgreen”. 12 Blg, 5%alk, 30 IBU. Lekkie, łatwe i przyjmne piwo na dzień św. Patryka.

snot

16.03.2016

Populacja Beergeaków w Polsce jest poważnie zagrożona. 90% populacji wytłukło się przy ladach sklepów z piwem. Przyczyną były limitowane edycje piw Doctor Brew. W ruch szły pałki, dilda z Krosna, a nawet gęstwa drożdżowa. Ci co piwo dostali, wylali je w kanał. W goście protestu, że takie rzeczy dzieją się w cywilizowanym, zdawać by się mogło, kraju.


Kolejny browar pokazuje swoje piwa na BGM4. Tym razem to Browar Hopkins to i tamto. „Insomnia”. Stout, W całość zamieszane były płatki śliwy (drzewa znaczy) macerowane w góralskiej śliwowicy. WTF? To będzie ciekawe. Drugim piwem jest AIPA zwąca się „Golden State” (nie wiedzieć czemu).

plum gol

Świetne wieści z łódzkiego Browaru Piwoteka. Przed nami dwa nowe piwa. „Miasto Kominów”, peated imperial IPA, 20 blg, 8% alkoholu. 50% zasypu stanowił mocny wędzony słód whisky. Będzie grubo.

piwoteka-miasto-kominow-etykieta

Drugim piwem z łódzkiej Piwoteki będzie „Biała Fabryka:, berliner weisse z pigwą, 7,5 blg, 3,1% alkoholu. Powyższe piwa zadebiutują 1 kwietnia w Szynkarni. Na imprezie będzie się działo. Szczegóły na fejsie Piwoteki. A to nie wszystko. Browar uwarzył fajny, rześki eksperyment. W procesie warzenia użyto zestu i skórek z limonek. Więcej info wkrótce.

piwoteka-biala-fabryka-etykieta (1)

14.03.2016

Chmielarka, to piwo na które czekam z niecierpliwością. Polish Pale Ale. chmielone Marynką i Lubelskim. 12,5 Blg, 5,0% alk. Już Perun w serii  dziedzictwo pokazał, że się da. Browar Baba Jaga pokazał to już niejednokrotnie, więc tutaj liczę na coś pysznego.

chmiel


 

Dawno ich tu nie było. Ślązaki z Browaru Hajer prezentują nowe piwo. „Farorz”, czyli amerykański czarny stout. Znaczy czarny ksiądz.

farorz


Kolejne kwaśne piwo z browaru Jan Olbracht. „Agrest lepszy niż azbest”. No raczej 😉 😉

agrest


Swego czasu chłopcy z Browaru Reden wypuścili piwo 60 minut na godzinę. Chodziło tam o to, że przez godzinę piwowar oglądał Lola na youtubie wrzucając jednocześnie chmiel do piwa. Przyszedł czas, że piwowar pooglądać chce pełne 90 minut. Stąd nowe piwo i jego nazwa. 90 minut w godzinę. Chmielone non stop. Jak obiecuje browar, dodatkowo wbiją Ci się na chatę na 30 minut, by dochmielać na zimno w szkle.

90


Dwie nowości z Pracowni Piwa. „Smog” to interpretacja stylu Strong Scotch Ale ale z dodatkiem słodu torfowego. „Krakowskie Śniadanie” to eksperyment gdzie bazą jest Jasny Ale z dodatkiem Laktozy oraz kolejny raz Kawy.

smog krakowskie

Gruba rura z Browaru Maryensztadt.  Russian Imperial Stout. 22Blg, 9,4% alk. „Raisa”. Na dniach piwo ruszy w Polskę.

ris


Nowe piwo z Browaru Setka. Mustang to American Pale Ale. Premiera w najbliższy piątek w Ministerstwie Browaru.

mustang

11.03.2016

Browar Faktoria zapowiada: Nadchodzi DEADWOOD, Double Black IPA, 17,5BLG, IBU: 80, Chmiele: Mosaic, Centennial, Citra, Cascade. Już wkrótce w najlepszych sklepach i pubach. Oficjalna premiera podczas Warszawskiego Festiwalu Piwa.

dead


Bardzo ciekawy projekt od Pracowni Piwa. Większość zna świetne „6 Joseph’s Street”. Ja nie znam, ale mniejsza o to. Pracownia wypuściła dwa piwa w stylu single coffee, czyli do wspomnianego józka, dodano dwóch rodzajów kawy. Do pierwszej części wlano kawę Etiopia Djimah. W części drugiej znalazła się kawa Peru chanchamayo. Tak powstały dwa żytnie stouty różniące się od siebie wyłącznie dolaną kawą. Efekt jest podobno ciekawy. Spróbujemy. Z pewnością.

stjpose st joseph

Nowa warka piwa, które do tej pory zgrywa się na najbardziej goryczkowe piwo w polszy. Czy po raz kolejny wyszło? Sprawdzimy. Shark z Browaru Widawa

shark


Jak tak dalej pójdzie, to jeszcze uwarzę sam piwo. Na tę chwilę piszę jednak do tych, co już to robią. Od 16 do 30 marca, w sklepie Piwny Kraft możecie zostawiać piwa, które uważacie, że mają szansę w Warszawskich Konkursie Piw Domowych. Szczegóły na stronie i fanpejdżu tegoż konkursu. Nagroda jest nie byle jaka, bo jest to sweet focia z Ziemkiem i Arturem. Można też uwarzyć swoje piwo razem z Pintą, ale to już nagroda drugorzędna.


Nowe piwo od Beer Bros. Młoda foczka (nazwa napisana na etykiecie z całym mnóstwem niezrozumiałych i kłujących w oczy błędów), to pszeniczniak, ale nie byle jaki. Premiera piwa już dziś w pubie Piwna Sprawa.

mloda

09.03.2016

Dwa nowe piwa z Browaru Birbant. W weekend zobaczą światło dzienne. Później piwa jadą w Polskę.

birba


Bracia Waszczukowie z Browaru Waszczukowe robią dzień każdą kolejną etykietą i piwem. Czas na „Rudą marudę”, czyli piwo w stylu Red Aipa. Chmielona Simcoe, Mosaiciem i Cascade’m. W zasypie raczej słodko. Będzie dobre piwo. Ruda w przyszłym tygodniu rusza w Polskę.

ruda


Browar KingPin po raz kolejny zaskakuje. Pamiętacie piwo „Muerto”? Pumpkin Ale z dodatkiem rokietnika? No to okazuje się, że chłopaki zapakowali trochę tego piwa do beczki po rumie. Teraz to rozlali do butelek. Butelki będą dostępne na ich stoisku na wiosennych festiwalach piwnych. Zajebista etykieta.

muerto


Powraca znana i lubiana czarna dziura od ekipy AleBrowar. Black Hope to Black IPA. Klasyka.

black


Imperialna Ipa z Browaru Maryensztadt. „Jack Strong”. 18 Blg, 7,6% alk, IBU nie podają, bo nie lubią. Piwa ze Zwolenia są dość łatwo dostępne, więc spróbujemy na pewno.

zwol


 

Jedno z przyjemniejszych piw tamtego roku znów w sklepach. Piwo wyjechało już z Browaru SzałPiw i lada moment pokaże się w sklepach. Chodzi o piwo „Kociamber”, czyli mega pijalne Ale z dodatkiem kiwi.


Druga warka piwa „Marynka” z Browaru Perun. Piwo okazuje się w serii „dziedzictwo”, która ma promować polskie, klasyczne odmiany chmielu. Browar pokazuje, że można. Wszystkie dotychczasowe piwa z seii były świetne i bardzo pijalne.

mary


Ris oraz Barley Wine. To wszystko leżakowane w beczkach po bourbonie i brandy. Przed nami kolejny odcinek burzy w piwnym świecie. Kolejki, zapiski, przepychanki i dantejskie sceny pod sklepami z dobrym piwem. Niestety, tak to jest przy mocno ograniczonej ilości takich rarytasów. Nowe piwa od Doctor Brew.

bre

08.03.2016

Już jutro (w środę 09.03) swe drzwi dla klientów otworzy Browar Port Gdynia. Piwowarami tam są Szymon Czerniak, finalista „Kuźni piwowarów” oraz znany i lubiany Bartosz Nowak z bloga malepiwko.pl  .

port


Czo ten Artezan? Na fejsowym profilu pojawiło się takie oto zdjęcie.

preparat


Po pysznym American Farmhouse, czas na Pintę miesiąca marca. Tutaj może być jeszcze ciekawiej, bo Pinta wypuszcza kwasiora. To już piąty kwas, więc zwie się „Epsilon”. Pwio chmielone czołówką amerykańskich chmieli, zaszczepione bakteriami. Double India Sour 18,0 Blg, 6,0% alk, IBU: 50.

kwas


Piwne podziemie nie zwalnia tempa. Dopiero co cieszyliśmy się premiera piwa z kooperacji z Pracownią Piwa. A tu kolejne nowości. Take it easy, to lekki, pijalny Blond Ale. Chmielony jednym chmielem – Citrą. Albino Stout jest jasnym piwem, które ma smakować jak piwo ciemne. Trzecia nowość to gruba rura. Kosiarz umysłów to Russian Imperial Stout. Znając dokonania Piwnego Podziemia, to będzie dobrze. To nie wszystko. Pamiętacie piwo Katastorfa? Trunek ekstremalnie zdominowany przez torf? Jeśli piwo to Wam smakowało, to cieszymy się wspólnie. Druga warka jest już gotowa.

take albin kosiarz

Zostań właścicielem browaru. Świetna akcja od Inne Beczki. Jeśli chcesz zainwestować w to co kochasz, to wbijaj na stronę akcjabrowar.pl

inne


Nowe piwa z Browaru Wrężel. Wynik pracy belgijskich drożdży i amerykańskich chmieli. Saison IPA i Aframon Saison. Lada moment ujrzą światło dzienne.

saison

06.03.2016

Bardzo ciekawe piwo w serii „Piotrek z Bagien” z Browaru Jan Olbracht. „Funky Wild Fruit Jeżyna”. Nazwa naćpana. Piwo może być dobre. Szczegóły na etykiecie,

jezyna


Na mapie pojawia się nowy browar. Browar Markowy. Właśnie zaprezentowali w internetach etykietę do premierowego piwa. American India Pale Ale. „Wilczy szał”

wil


 

 

Browar Fortuna wyczynia w Miłosławiu coraz ciekawsze rzeczy. Tym razem na fejsie pokjawia się Witbier.

mił

04.03.2016

W Browarze Artezan rozbijania kotletów ciąg dalszy, czyli nowa warka piwa Cymbopogon in progress. Świetne info, bo to jest piwo tak pijalne, że aż Pacyfik zastanawia się, czy się bać.

cymbo


Nowe piwo z inicjatywy pod tytułem Wilk. Po dwóch raczej nudnych dolniakach, przychodzi czas na Witbira. Funky Witbira. Szczegółów brak, bo jakość etykiety słaba.

wilk


Swoje siły połączyły również ekipy z Browaru Kingpin i Pracowni Piwa. Swoją drogą, krakowska ekipa jest ostatnio mega prężna w kooperacjach. O samym piwie, nie wiem nic. Sory.

king


Połączone siły AleBrowaru i Nepomucena. Wczoraj Michał pochwalił się kierownicą w swym aucie podpisując zdjęcie jednym słowem „Milicz”. Dziś Bartek, prócz świetnej dyskusji z taksówkarzem zamieścił na fejsie zdjęcie z Browaru. Premiera piwa na Warszawskim Festiwalu. Co to będzie? Musimy śledzić profile chłopaków. Aktywni tam są, więc coś pewnie szepną.

aleb


Światło dzienne ujrzała kolejna (druga?) warka pia „Ucho od śledzia” z Browaru Piwoteka. Stout z dodatkiem… tak tak.. śledzi. Piwo jedzie już w Polskę.

ucho


Browar SzałPiw majstruje coś przy nowym piwie. W rękach Janka Szały wór pełen jałowca.  Czekamy. PS. Czy ktoś wie gdzie w Lublinie zakupić Bubę Fest?


Grafik płakał jak rysował. Nowe piwo z Browaru BrewKlyn, czyli sHOPielony. American India Pale Ale.

shop

03.03.2016

Fajna inicjatywa z Browaru Ursa Maior. Uwarzyli nowe piwo. Częścią z zysków z jego sprzedaży wesprze majową wyprawę wielkiego podróżnika Aleksandra Doby. Człowiek wybiera się kajakiem z Nowego Jorku, do Europy. Twarda gra.

ursa


Browar Staropolski ze Zduńskiej Woli pokazał światu nowe piwo. „PRL” to Piwo Robotniczo Ludowe. Dostępne w dwóch odmianach: jasne niefiltrowane i pełne filtrowane.

filt


Kolejny fajny miś z Browaru Deer Bear. Black IPA o nieziemsko ładnej etykiecie. Ekst. 16° BLG, 54 IBU, 7,4% alk. Chmielone Simcoe, Citra, Cascade. W zasypie pojawiło się żyto. Bedzie dobre piwo. Czas na „Black Out”.

black


„Mowa cieni” to nowe piwo z Browaru HopKins. Tropical Black Ale, to jak napisano na profilu browaru: „moc ciemnych prażonych słodów karmelowych i czekoladowych z delikatnymi nutami płatków pszennych i jęczmiennych. Na aromat dodaliśmy tropikalno-żywiczną mieszankę chmieli amerykańskich i japońskich o szlachetne goryczce”. Spoko. 12,5 Blg, 4,9% alk, 36 IBU.

Mowa cieni

02.03.2016

Imperialny Stout leżakowany z kostkami dębowymi zatopionymi (WTF?) w bourbonie jest już w butelkach i jeździ już po kraju do kolejnych sklepów. 20° Blg, 8,5 % alk, 65 IBU.

night


Kolejne, czwarte już piwo, którego napijemy się na premierze Browaru Zakładowego. „Czarna robota”, to owsiano-żytni stout.Chmielony Iungą i Sybillą. Ekst. 15 blg, alk. 5,5 proc. IBU 42.

czarna


Załapałem się na etykietę. To jest moje zdjęcie z liceum. Z legitymacji szkolnej. Już samo to czyni tę etykietę zajebistą. Nowe piwo z Browaru Jana. West Coast IPA. „Vato Loco”. Zajebiście podoba mi się całość. Brawo Browar Jana. Premiera już w piatek, 04.03 w Kontynuacji Katowice.

jana

01.03.2016

Browar Brodacz warzy piwo z „Wieśkiem wszywką”. Teraz czas na nas. Poziom sławy na YT zbliżony. Hahahahaha. Huehehehe. Huehuehue.


Info już potwierdzone, więc i tutaj mogę ujawnić. Wiemy już, co wspólnie nawarzyły ekipy zgrupowane pod szyldem „PPPP”. Pracownia Piwa i Piwne Podziemie. Piwo z tonami zestu cytrusów. 16,6 Blg, 7,2% alk, IBU 60, 625 ICU. Co to jest to ICU? Ilość gramów na litr piwa? Czego? Cytrusów oczywiście. Daj się ponieść fali.

juicy


Oj. Fajna wiadomość. Browar Pinta prezentuje nowe piwo. „Hopus Jumbo”, czyli „Hopus Pokus” na sterydach. Imperial Black IPA. 19,1° Plato, Alk. 7,9% obj, IBU: 83. Chmielone Simcoe i Magnum. Piwa będziemy mogli napić się w drugiej połowie marca. Beczki i butelki.

hopus


Browar Zakładowy premierowo już 5 marca w pubie „u Fotografa”, a tymczasem piwo rusza w Polskę. Na profilu browaru wymieniono listę wielokranów, w których będzie można spróbować premierowych piw.

zakładowy


Ostatnie już piwo w obecnej edycji Hoppy Weeks. W czwartej odsłonie mamy prawdziwą perełkę. Imperialne India Pale Ale. „ASAP” z Browaru Artezan. Ile IBU? Na pewno tyle nie ma! Świetny tekst. Robi robotę. PS. Wypij „as soon as possible”.

asap

Piwne newsy z lutego>>>