Dziś mam dla Was przepis na dobre piwo. Jeśli chcesz wypić dobre piwo, a nie masz pojęcia jak je sobie uwarzyć samemu, to idź do sklepu i kup piwo z browaru Raduga. Dziękuję. Do widzenia 😉A tak na poważnie. Nie pamiętam bym zawiódł się na którymkolwiek z piw tego browaru. Sunset bulwar to piwo już w mojej opinii kultowe, Nosferatu, Lost weekend, Some like it hot, same pyszności. Czego nie wlałbym w siebie, to zawsze mam banana na gębie po pierwszych łykach. Tym razem browar poszedł o krok dalej, postanowił w swoim piwie zaszaleć, używając w zasypie sześciu rodzajów płatków zbożowych. Ciekaw byłem, jaki wpływ na smak, zapach, a przede wszystkim gładkość miał powyższy zabieg. Spróbujmy więc piwa Apartment, czyli American India Pale Ale z płatkami.
Przybywszy do swego apartamentu, jak codzień, rozgarnąłem troszku śmieci, wyrzuciłem z blatu resztki śniadania i przystąpiłem do działań piwno degustacyjnych. Po przelaniu do szkła, wyszło mi na to, że jest to typowa AIPA. Solidnie nachmielona, pachnąca dojrzałymi, tropikalnymi owocami zmieszanymi z żywicą drzew iglastych. Zapach świetny, lecz znany nam z około dwóch milionów czterystu tysięcy piw.
Piwo ma kolor ciemnozłoty, jest zmętnione, więc tutaj też raczej nic odkrywczego. Nie zrozumcie mnie źle. Wygląd i zapach jest na najwyższym poziomie. 100 procent poprawności i naprawdę solidna robota. Ale ja czekałem na to łoł. Łoł wynikające z dodania płatków. Pierwszy łyk. Bardzo poprawna AIPA, ale gdzie jest łoł? Kolejny łyk, są dojrzałe owoce, jest słodycz. Łyk kolejny, mamy wyczuwalną, lekką goryczką o cytrusowej postaci, ale gdzie jest łoł? No nie ma. Można doszukiwać się delikatnie zwiększonej pełni, można kombinować, że piwo jest oleiste i delikatnie gęstsze, ale czy to jest już efekt łoł? Opinię pozostawiam Wam. Wiem jedno. Z płatkami, czy bez. Bardzo solidne piwo, porządnie nachmielone na aromat, rześkie w smaku. Pyszne.
Browar: Raduga
Styl: AIPA
Wysokość ekstraktu: 15,5
Zawartość alkoholu: 6%
IBU: Wyczuwalna, nienachalna, lecz fajnie kontruje słodycz
Piana: Biała, drobna. Niezbyt trwała
Barwa: Ciemne złoto. Zmętnione
Temperatura degustacji: Lekko schłodzone